Program

Mohamedou Slahi: Utdrag fra «Guantánamo Diary»
Solveig Slettahjell: Shadowlands of Democracy
Hamid Sakhizada: Judging
Arya Aramnejad: Wrong Adress
Mohammed Elsusi: Musikk og rap

Stavanger Symfoniorkester:
Astor Piazzolla: Libertango
Arvo Pärt: Fratres
Jessie Montgomery: Strum for strykeorkester
Arne Nordheim: Nachruf
Philip Glass: 957 Award Montage - fra Mishima

Medvirkende

Torodd Wigum, dirigent
Mohamedou Slahi, forfatter og forteller
Khalid Albaih, tegner
Erik Hillestad, kurator og produsent

Solveig Slettahjell, sang
Arya Aramnejad, sang
Hamid Sakhizada, sang og dambura
Mohammed Elsiusi, musiker og rap

Ertan Tekin, duduk
Tord Gustavsen, piano
Kenneth Ekornes, perkusjon

Sted

Fartein Valen, Stavanger konserthus

Demokratiet dør i mørket, sier Mohamedou Slahi. Derfor retter vi lyset mot skyggelandet. For ytringsfriheten og for menneskeheten.

Den mauretanske forfatteren Mohamedou Slahi satt fengslet i 14 år på Guantánamo uten lov og dom. I denne konsertforestillingen har han rollen som forteller og leser fra boken om sitt liv, Guantánamo Diary, som ble utgitt i 2015.

Blant artistene som opptrer sammen er iranske Arya Aramnejad, som ble kjent for sin sang «Ali Barkhiz,» hvor han fordømmer det islamske regimets forbrytelser under Ashura-protestene i 2009. Etter dette ble han fengslet og torturert. Khalid Albaih, en sudansk tegner, borgerrettighetsaktivist og frilansjournalist. Hamid Sakhizada, en musiker, sanger og musikklærer som måtte flykte fra Afghanistan etter drapstrusler og at to av elevene hans ble kidnappet og torturert av Taliban.

Norske Solveig Slettahjell har kapret mange hjerter med sin unike stemme og dype følelsesregister. I kveld fremfører hun Shadowlands of Democracy, et verk i fire deler, bygget over en palestinsk folketone, med tekst av Erik Hillestad, arrangert av Aleksander Waaktaar og Tord Gustavsen.

Den palestinske sangeren, Mohammed Elsusi, er Stavangers 14. fribykunstner og ankom med familien sin i 2024. Han startet i 2009 bandet «Revolution Makers» med broren sin. Bandet ble raskt populært på Gaza, men myndighetene forbød dem å opptre. Musikken handler om forholdene for palestinere på Gaza og tar opp tema som korrupsjon, nepotisme, fattigdom, arbeidsledighet og protester mot Israels okkupasjon og Hamas-styret i Gaza.

Basert på konsertforestilling fra festivalen «Arts of Democracy» under Bodø2024, i samarbeid med ICORN – International Cities of Refuge Network.