Medvirkende

Allan Withington, dirigent
Bodil Lunde Rørtveit: komposisjon, konsept, vokal
Jørn Lavoll: komposisjon, konsept, tangenter, vokal
Terje Isungset: perkusjon
Annlaug Børsheim: strengeinstrumenter, vokal
Magnus Brandseth: blåseinstrumenter, vokal
Vibeke Flesland Havre: konsept, regi, dramaturgi
Silje Sandodden Kise: konsept, scenografi, instrumentdesign, kostymedesign
Thorolf Thuestad: lyddesign, instrumentdesign
Silje Grimstad: lysdesign
Hans Kristian Senneseth: instrumentdesign, instrumentbygging
Syv mil/Hjørdis Steinsvik: produksjon

Sted

Fartein Valen, Stavanger konserthus

Konsertforestillingen Sustain byr på en unik musikalsk og visuell opplevelse om menneskehetens forhold til naturen. Forestillingen er uten ord, men likevel sterk og meningsbærende. Gjennom lek og alvor berøres noen av de mest sentrale problemene verden står ovenfor i dag: temperaturen stiger, været blir stadig mer ekstremt, menneskets rovdrift på naturens ressurser fortsetter, mens klimakuttene er det eneste som ikke øker raskt nok. Hva vil verdenshavene inneholde i 2050; mer plast enn fisk?

Hjertet i verket er Bodil Lunde Rørtveits allsidige stemme i samspill med fire dyktige musikere, deriblant en av Europas mest innovative slagverkere; Terje Isungset. Det visuelle uttrykket er inspirert av Chris Jordans bilder av fuglekadavre med plast i magen, og et team av scenekunstnere vil omskape den fantastiske konsertsalen Fartein Valen til et unikt univers og lydlandskap der musikken spilles på spesialbygde instrumenter av plastsøppel og gjenbruksplast.

Sustain hadde premiere på Festspillene i Bergen i 2017, som ved et skjebnens sammentreff bare noen uker etter at en hval med plast i magen strandet utenfor Bergen. Utdrag fra forestillingen og intervjuer med teamet kan sees i Sky New’s dokumentar om denne «plasthvalen». Siden den gang har forestillingen blitt spilt i mange ulike formater. Rett før pandemien ble verket, komponert for plastinstrumenter, for første gang framført i møte med et filharmonisk orkester, BFO. Det er denne symfoniske versjonen som nå gjenoppstår og videreutvikles i møtet med Stavanger Symfoniorkesters musikere.

Passer for: forestillingen har mange lag og passer for barn fra fire år og oppover, samt også for voksne.

Foto: Thor Brødreskift