Fiolinfestivalen gir oss anledning til å utforske nye sjangre og invitere til samarbeid på tvers av det tradisjonelle. Kveldens konsert blir helt unik og må oppleves!

Amerikanske Mark O’Connor er en nyskapende og sjangeroverskridende artist og representerer en frisk kombinasjon av det tradisjonelle og det moderne, men alltid med sin særegne signatur. O’Connor er en usedvanlig allsidig fiolinist, komponist og pedagog som trakterer – foruten klassisk fiolin – fele, mandolin og gitar. Han kombinerer bluegrass og rotfestet amerikansk country med jazz og klassisk, og komposisjonene baserer seg i stor grad på improvisasjon. Musikken til O’Connor strekker seg bredt og er kritikerrost, og han har mottatt mange priser både som musiker og komponist. Han har utviklet en helt særegen spillestil så vel som musikkstil, og viderefører dette i pedagogisk undervisningsopplegg for lærere og studenter.

Det første albumet hans på Sony Classical, Appalachia Waltz, med cellisten Yo-Yo Ma og den allsidige, jazz-orienterte bassisten Edgar Meyer, var en stor tverrmusikalsk hit som imponerte klassiske kritikere med originaliteten sin. Marc O’Connor urfremførte selv sin Improviserte Fiolinkonsert i Boston Symphony Hall og siden har den blitt fremført utallige ganger verden over. O’Connor har en lang opusliste som omfatter verk for fullt orkester, strykeorkester, stryketrioer og kvartetter, pianotrio, jazzensemble og vokalverk.

Gjermund Larsen Trio har et bredt emosjonelt register i musikken sin, fra det briljerende virtuose til det milde og sarte. Trioens debutalbum «Ankomst» (2008) gikk rett hjem hos både kritikere og publikum, og ble hedret med Spellemannprisen samme år. Siden har trioen besøkt et dusin festivaler, i tillegg til en rekke spillejobber i inn- og utland. I høst lanserer trioen sin andre plate med påfølgende turné med Rikskonsertene. Også denne gangen er det Gjermund Larsen som står for alle komposisjonene. Med utgangspunkt i tradisjonsmusikk fra Nord-Trøndelag, har Gjermund Larsen i samspill med Andreas Utnem og Sondre Meisfjord skapt sitt eget unike musikalske univers i
skjæringspunktet mellom tradisjon og innovasjon. Impulsene kommer fra skandinavisk, britisk og amerikansk folkemusikk og andre sjangre som barokk, jazz og pop.

MEDVIRKENDE
Mark O’Connor, fiolin
Gjermund Larsen Trio