Program

Mark O'Connor: The Improvised Violin Concerto
Pause
Gjermund Larsen Trio

Varighet ca. 2 timer inkl. pause

Medvirkende

MEDVIRKENDE
Mark O’Connor, fiolin
Gjermund Larsen Trio

Sted

Fartein Valen, Stavanger konserthus

Amerikanske Mark O’Connor er en nyskapende og sjangeroverskridende artist og representerer en frisk kombinasjon av det tradisjonelle og det moderne, men alltid med sin særegne signatur. O’Connor er en usedvanlig allsidig fiolinist, komponist og pedagog som trakterer – foruten klassisk fiolin – fele, mandolin og gitar. Han kombinerer bluegrass og rotfestet amerikansk country med jazz og klassisk, og komposisjonene baserer seg i stor grad på improvisasjon. Musikken til O’Connor strekker seg bredt og er kritikerrost, og han har mottatt mange priser både som musiker og komponist. Han har utviklet en helt særegen spillestil så vel som musikkstil, og viderefører dette i pedagogisk undervisningsopplegg for lærere og studenter.

Det første albumet hans på Sony Classical, Appalachia Waltz, med cellisten Yo-Yo Ma og den allsidige, jazz-orienterte bassisten Edgar Meyer, var en stor tverrmusikalsk hit som imponerte klassiske kritikere med originaliteten sin. Mark O’Connor urfremførte selv sin Improviserte Fiolinkonsert i Boston Symphony Hall og siden har den blitt fremført utallige ganger verden over. O’Connor har en lang opusliste som omfatter verk for fullt orkester, strykeorkester, stryketrioer og kvartetter, pianotrio, jazzensemble og vokalverk.

Gjermund Larsen Trio fikk sin ilddåp da Gjermund skrev bestillingsverket Brytningstid til Telemarkfestivalen 2006. Med utgangspunkt i den trønderske tradisjonsmusikken har Gjermund Larsen i samspill med Andreas Utnem og Sondre Meisfjord skapt et unikt musikalsk univers. Etter å ha mottatt Grappas Debutantpris 2007, fikk trioen året etter Spellemannspris for debutalbumet Ankomst. De har totalt gitt ut fire album og mottatt en rekke priser og utmerkelser, senest i 2017 med Spellemannspris i klassen TONOs komponistpris for albumet Salmeklang.