Program

Jean Françaix (1912-1997):
Theme and variations (1974) 9 min.

Ben Aldren, klarinett
Ida Mo Schanche, klaver

Ludwig van Beethoven (1770-1827):
Duett mit zwei obligaten Augengläsern, WoO32 (1796-97) 7 min.

Wouter Raubenheimer, bratsj
Marcus Michelin, cello

Beethoven:
Klarinettrio Op. 11 (1798) 23 min.

Ben Aldren, klarinett
Liv Opdal, cello
Ida Mo Schanche, klaver

Pause 10 min.

Felix Mendelssohn (1809-1847):
Strykekvartett nr. 2 i a-moll (1827) 35 min.

Ivana Jasova, fiolin
Benedicte Kyllingstad, fiolin
Wouter Raubenheimer, bratsj
Liv Opdal, cello

Sted

Fartein Valen, Stavanger konserthus

Jean Françaix komponerte sitt Tema con variazioni for klarinett og piano i 1974 på oppdrag fra Paris Conservatoire, og dedikerte verket til sitt barnebarn, Olivier. Stykket, som er kjent for sin umiddelbare appell og jazzy følelse, har blitt et av de få kammerverkene fra 1970-tallet som har blitt en del av standardrepertoaret for klarinett.

Ludwig van Beethoven sin duo for bratsj og cello utstråler ren lekenhet, lik i ånd (om ikke i stil) Mozarts Duo for fiolin og bratsj i B-dur. Dialogen mellom de to instrumentene er så spøkefull at den nesten virker improvisert.

Beethoven unngikk sjangrene hvor Haydn og Mozart hadde oppnådd størst anerkjennelse i sine tidlige publikasjoner, og mye av hans kammermusikk for blåsere stammer fra disse årene. Finalen i hans Trio, Op. 11, er et variasjonssett basert på temaet fra Joseph Weigls opera «L’amor marinaro» fra 1797, og verket ble utgitt i 1798 og dedikert til grevinne Maria Wilhelmine von Thun. En samtidsanmeldelse av trioen bemerket Beethovens «uvanlige harmoniske kunnskap.»

Felix Mendelssohns Strykekvartett nr. 2 i a-moll, Op. 13, er sterkt påvirket av Beethoven, og inneholder lidenskapelig sonateform og kontrapunkt. Introduksjonen til første sats inneholder et sitat fra Mendelssohns sang «Ist es wahr?», og denne figuren gjentas gjennom hele verket. Kvartetten avsluttes med en reprise av Adagio-introduksjonen til første sats, som forener hele stykket og tydeliggjør forholdet mellom temaene.

I Kammerfest i Valen-serien møter du musikere fra SSO. Her spiller de musikk de selv har valgt ut.

Som publikum inviteres du til å sitte rundt musikerne på podiet, samt på korbalkongen. Du kommer ekstra tett på framførelsen, og konsertopplevelsen blir personlig og unik.