Schumanns Konsertstykke for fire horn og orkester fra 1849 er et briljant verk, som krever en enorm virtuositet av sine fire hornsolister.

Inn i musikken kl. 18.30  v/ Rasmus Reed.

Schumann komponerte for ventilhornet, en 1800-talls oppfinnelse som til slutt erstattet naturhornet. Dette resulterte i helt nye musikalske løsninger, da han ikke lenger var bundet av naturhornets omfang og toner. Schumann utnytter her alle de tekniske mulighetene til det nye instrumentet, og de fire hornene fremstår uavhengige av hverandre, nesten som i en strykekvartett.

Verket har tre satser. Hornene starter den første, livlige satsen med en fanfare, som orkesteret deretter utvikler til et høytidelig hovedtema. Noe mørkere stemning, men dog lyrisk, har den sakte midtsatsen,  før illevarslende fanfarer signaliserer overgang til den energiske finalen, hvor solistene beviselig får briljert med sin virtuositet.

Anton Bruckner var nærmere 60 år gammel da han for første gang smakte publikumssuksess. Applausen ville ingen ende ta, etter at hans sjuende symfoni ble urframført i Leipzig i 1884. Bruckner tilegnet symfonien Richard Wagner, som var hans store forbilde, og store deler av symfonien ble komponert etter en fremføring av Wagners Parsifal sommeren 1881. Dette ble siste gangen de to kjempene møttes, da Wagner døde i februar året etter.

Symfonien krever det største orkesterapparatet Bruckner hadde brukt frem til da. Første satsen er helt i Wagners ånd, og kan minne om Lohengrin. Andresatsen er et majestetisk sørgeopptog til Wagners ære, hvor Bruckner tar i bruk fire wagnertubaer, som en klanglig lovprisning. Klangen de produserer er noe mellom horn og tuba, og dette var første gangen disse instrumentene ble brukt i symfonisk musikk. Til kontrast kommer tredje satsen med en scherzo, som er briljant, lekende, og frembringer en landlig idyll. Siste satsen tar opp igjen temaet fra første satsen, men nå med større bredde og vitalitet, og verket ender med en triumferende coda med ruvende messingklang

German Hornsound, hornkvartett
Markus Stenz, dirigent

Schumann: Konsertstykke for 4 horn
Bruckner: Symfoni nr 7