Stort engasjement og mye energi har preget konsertene hans siden han debuterte med SSO i mars 2010. Da hadde han nettopp blitt engasjert som første gjestedirigent i Gävle Symfoniorkester i Sverige, noe som markerte starten på hans arbeid i Europa. Nå har karrieren brakt ham til store og kjente orkestre som Philharmonia Orchestra i London, Residentie Orkest i Den Haag, Tokyo Philharmonic og Singapore Symphony, Camerata Salzburg, Det Russiske Statsorkester i Moskva og radiosymfonikerne i både Praha, Wien og i Berlin. I fjor debuterte han på Den Norske Opera i Oslo.

Christian Vasquez er også kunstnerisk leder for ungdomsorkesteret Tereza Carreño i  hjemlandet sitt, et orkester som har nådd et meget høyt nivå og som turnerer over hele verden. Med SSO skal Christian delta på Bodensee-festivalen i Tyskland i mai 2016.

Når Stavanger Symfoniorkester fremfører Vårofferet for 2. gang i historien, er det første gang Vasquez dirigerer dette verket. Vårofferet fremføres både i Hovedserien og Klassikerserien.

– Norge er et helt spesielt land for meg. Det var her jeg fikk mitt første orkester, og det er her jeg fikk dirigere min første opera. Jeg føler meg veldig hjemme i Stavanger, i orkesteret, og alt føles så bra her i dette landet, at jeg tror jeg må ha vært en viking i mitt forrige liv! sier Christian Vasquez, idet han går løs på sin tredje sesong som sjefdirigent for Stavanger Symfoniorkester.

Vasquez var bare 25 år første gang han dirigerte SSO. Han kunne lite engelsk og det var vanskelig å kommunisere med de få ordene han kunne.

– Men vi har vokst mye sammen. Nå føler jeg vi har funnet et felles uttrykk og en god måte å vise oss frem på. Jeg er takknemlig overfor orkesteret som har styrket troen på meg selv, sier Vasquez som nå snakker godt engelsk, og stadig plukker opp flere norske ord og setninger.

 

Strålende kritikker

Høsten 2014 ble en stor opplevelse for sjefdirigenten. Både publikums respons og gode anmeldelser fra musikkritikere i Gøteborg og Oslo betydde mye for Christian Vasquez.

Dagbladets anmelder Ståle Wikshåland skrev: «Jeg har fulgt SSO til og fra gjennom mange år, men kan aldri huske å ha hørt dem bedre. Tyngden i klangen, nyansene i frasering, alt var på plass. Det sier mye om hvor gode SSO faktisk er, men det sier også veldig mye om hvor god dirigent de har sikret seg i Christian Vasquez».

– Vi har jobbet hardt for å bli bedre. Nå må vi bare fortsette å jobbe hardere og hardere for å bli enda bedre, sier ambisiøse Vasquez. Han legger til at han sammen med musikerne hele tiden jobber bevisst for å forbedre samspillkvalitetene og fokuserer på alt fra intonasjon, samspill og rytmisk disiplin til balansen mellom gruppene på podiet. Det er en lærerik prosess for alle.

 

Sjefdirigenten mener SSO har potensial til å hevde seg i toppen av internasjonale orkestre. I 2016 leder han Stavanger Symfoniorkester på tre konserter i Tyskland, to på Bodensee festival i mai og en i Potsdam i august.
– SSO er heldig fordi orkesteret har mange veteraner, musikere som har spilt i orkesteret i mange år. Samtidig har vi mange talentfulle unge musikere med stort potensial, og de har de beste lærerne ved siden av seg. Også for meg som dirigent betyr det mye at det er så mange erfarne musikere i orkesteret. Jeg er jo bare 31 år, og for hver uke lærer jeg mer og mer og får ny kunnskap, sier Vasquez og omtaler fortsatt orkesteret som sin andre familie.
– Mine følelser for SSO blir bare sterkere og sterkere. Dette er virkelig en god familie å være en del av.