Danske Hans Abrahamsen (f. 1952) er en av de mest profilerte og internasjonalt anerkjente, nålevende nordiske komponister. Hans komposisjonsstil ble tidlig på 70-tallet forbundet med den musikalske retningen ny-enkelhet, men hans musikk har beveget seg i flere retninger etter dette. Abrahamsens musikk har ofte et dempet og lavmælt uttrykk, hvor erindringer og gjenklanger fra musikkhistorien settes opp mot et mer moderne tonespråk. Musikken karakteriseres gjerne som et utenomjordisk vinterlandskap, kjølig og sterk, myk, strålende, og magisk som nysnø.

Hans Abrahamsen startet sine musikkstudier med waldhorn på Det Kongelige Musikkonservatorium, hvor han også fikk komposisjonsundervisning, og senere tok han privattimer med Per Nørgård og György Ligeti. Han har vært kreativt skapende i nesten et halvt århundre, og skrev sine første betydelige verk i 70-årene. Med det lysende og dramatiske verket Nacht und Trompeten (1981), som var et bestillingsverk fra Berlin-Filharmonien, ble han anerkjent på den internasjonale musikkscenen. Winternacht fra 1982, er et annet tidlig mesterverk, musikalsk poesi.

Abrahamsen er svært tradisjonsbevisst, noe som etter hvert gjorde det vanskelig for ham å komponere, upåvirket av sine store forbilder. Dette førte til at produktiviteten stilnet, og stoppet etter hvert opp. Bare et kort innslag av originalkomposisjoner, -Herbstlied fra 1992, brøt stillheten mellom 1990 og 1998. I denne komposisjonspausen, fant han nytt utløp som arrangør, der han bearbeidet, transkriberte eller gjenkomponerte andres verk, spesielt Bach og Nielsen.

Hans verkliste omfatter etter hvert bl.a. fire strykekvartetter, 10 pianostudier, Konsert for piano og orkester, Konsert for piano og fiolin, monodramaet ‘let me tell you’ for sopran og orkester fra 2013 og Pianokonsert (venstre hånd) ‘Left, alone’ (2014-15).

Abrahamsen har innehatt en rekke undervisningsstillinger og vært kunstnerisk leder for flere ensembler, og et stort antall av verdens ledende orkestre har fremført hans musikk, inkludert Berlin-Filharmonien, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Cleveland Orchestra og Boston Symphony, med dirigenter som Sir Simon Rattle, Andris Nelsons og Yannick Nézet-Séguin.

Han har mottatt en rekke priser og utmerkelser, bl.a. hedersprisen fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat i 1989. Han er nominert til Nordisk råds musikkpris i 1982 for verket Winternacht, og i 2010 for verket Schnee. Han mottok prisen for ‘let me tell you’ i 2016, et verk som også ga han den prestisjetunge Grawemeyerprisen. Han er Ridder af Dannebrog, og blir tildelt den største danske musikkpris, Léonie Sonning musikkpris for 2019.

Abrahamsens første opera, skrevet over H.C. Andersens eventyr Snødronningen, ble bestilt av Den Kongelige Opera i København, og uroppføres høsten 2019. Den første engelskspråklige versjonen fremføres ved Bayerische Staatsoper i sesongen 2019/20.