Jan Willem de Vriend har gjestet Stavanger Symfoniorkester mange ganger siden hans første besøk i 2015. I sesongen  20/21 var han vår Conductor-in-Residence. Han er for tiden sjefdirigent i Wiener Kammerorkester, nå første gjestedirigent for Kyoto Symfoniorkester og Stuttgart filharmoniske orkester.

Mellom 1982 og 2015 var de Vriend kunstnerisk leder og fiolinist i Combattimento Consort Amsterdam, som han selv etablerte. Ensemblet fikk stor suksess med egen konsertserie i Concertgebouw, operaproduksjoner og turnéer over hele verden. Fra 2006–2015 var de Vriend sjefdirigent for Het Symfonieorkest, og han har en stor diskografi med innspillinger av bl.a. alle Beethovens, Mendelssohns og Schuberts symfonier. Han er tildelt den prestisjefylte “Radio 4 Prize” for hans utrettelige arbeid for å fremme klassisk musikk.

De Vriend dirigerer regelmessig orkestre som Tonhalle Orchester Zürich, Konzerthaus Orchester Berlin, Royal Concertgebouw Orchester, MDR Orchester Leipzig og Stuttgart filharmoniske orkester.