Wu Wei ble født i 1970 i Gaoyou (Kina). Han studerte ved Shanghai Conservatory of Music og startet sin karriere i 1993 som Sheng-solist i Kina hvor han blant annet opptrådte med Chinese Music Orchestra Shanghai. I 1995 ble han valgt ut av DAAD (German Academic Exchange Service) og FNS (Friedrich Naumann Foundation) til å delta i et fireårig stipendprogram som brakte ham til Berlin, hvor han fortsatt bor. Siden 2013 har Wu Wei vært professor og undervist i Sheng ved Shanghaï Conservatory of Music.

Sheng, et munnorgel, dannet av en bunt av bambusrør og innkapslet i en metallskål, høres ut som den syngende føniks fra en kinesisk legende: sølvfarget og flyktig som vinden.

Wu Weis strålende og transparente tone så vel som de uendelige mulighetene som instrumentet hans gir når det gjelder melodi, harmoni, rytme, polyfoni har ført til at han har samarbeidet med mange artister og ensembler i tradisjonelle, kammer- eller orkestrale omgivelser, improvisert i solokonserter eller med jazz storband, spiller elektronisk musikk i tillegg til å delta i minimale, barokkmusikkopptredener.

Det siste tiåret har Wu Wei opptrådt med orkestre som Berlin Philharmonic, Seoul Philharmonic, Los Angeles Philharmonic og BBC Symphony.