Andris Poga en stadig stigende dirigentstjerne med tilbud fra noen av verdens beste orkestre og er i dag sjef for Latvias Nasjonale Symfoniorkester.

− Å bli utnevnt til sjefdirigent for Stavanger Symfoniorkester innebærer mye mer enn bare tittelen. I rollen som sjefdirigent ligger det også en utfordring og en forpliktelse til å utvikle og bringe orkesteret til neste nivå. Jeg er svært glad for tilliten og gleder meg til å ta fatt på reisen sammen med Stavanger Symfoniorkester, sier Andris Poga.

Administrerende direktør i Stavanger Symfoniorkester, Morten Warland, uttaler følgende:

− Poga er en internasjonalt anerkjent dirigent og vi har tro på at han kan løfte Stavanger Symfoniorkester til nye kunstneriske høyder. Poga har stor respekt for SSOs historie og har samtidig visjoner for orkesterets utvikling videre, sier Warland.

Allerede 5. september 2019 kan publikum oppleve Andris Poga dirigere Stavanger Symfoniorkester i et program som tar i bruk hele følelsesregisteret, fra den melankolske og melodiøse Bols vise av Irgens-Jensen, gjennom Prokofjevs virtuose og kraftfulle klaverkonsert til Tsjajkovskijs emosjonelt ladede fjerde symfoni. I sesongen 2020/21 skal Poga dirigere SSO i fem seriekonserter inkludert sesongåpning 27. og 28. august 2020.

Stavanger Symfoniorkester og Andris Poga har signert en 3-årig avtale fra 1. august 2021.

Andris Poga overtar etter Christian Vasquez som har vært sjefdirigent for SSO siden 2013. Vasquez gjorde sin siste konsert som orkesterets sjefdirigent 7. juni i forrige uke.

Andris Poga (f. 29. juni 1980) studerte både filosofi og dirigering ved universitetet i Latvia, og fortsatte sine dirigentstudier i Wien. Da han vant førsteprisen i Evgeny-Svetlanov Internasjonale dirigentkonkurranse i 2010, ble Poga kjent på den internasjonale musikkscenen, og ble engasjert som assistent for Paavo Järvi i Orchestre de Paris for tre år. Han fikk også en assistentstilling i Boston Symphony. Høydepunkter i forgående sesonger inkluderer engasjementer med de ledende orkestrene i Tyskland, Frankrike, Italia og Japan. Han har gjestet bl.a. Gewandhausorchester Leipzig, NDR Elbphilharmonie Orchester Hamburg, München Filharmoniske, Deutsches Symphonie- Orchester Berlin, Dresden Philharmonic, Tonhalle Orchester Zürich, Hong Kong Symphony, Sydney Symphony, Oslo-Filharmonien og Orchestre National de France. Andris Poga har vært sjef for Latvias Nasjonale Symfoniorkester siden 2013/14-sesongen.