Program

ABRÉGÉ - folksuite for nøkkelharpe og strykeorkester14 min
Emilia Amper (1981-) arr. Johannes Leonard Rusten
Kapten Kapsyl (Mikael Marin)
Årepolska (trad. / Per Danielsson)
Balkanpolskan (Ola Bäckström)
Till farmor (Roger Tallroth)
Bambodansarna (Olov Johansson)

Johan Daniel Berlin (1714-1787):
Sinfonia á 8 - 11 min.
Allegro
Andante
Allegro

Joseph Martin Kraus (1756-1792):
Symfoni i c-moll - 22 min.
Andante di molto
Andantino
Menuett I - II
Allegro

Pause 25 min.

Franz Berwald (1796-1868):
Symfoni nr. 3 - 28 min.
Allegro fuocoso
Adagio. Scherzo. Allegro assai. Adagio
Finale. Presto

Medvirkende

Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, dirigent
Hangkyeol Yoon, dirigent
Emilia Amper, nøkkelharpe

Sted

Fartein Valen, Stavanger konserthus

Vi fyrer løs med svensk folkemusikk på sitt mest livsbejaende, med supervirtuose Emilia Amper på svenskenes nasjonalinstrument nøkkelharpe. Deretter følger ekte trønderbarokk av Trondheims flogvit Johan Daniel Berlin – vannverksinspektør, karttegner og domorganist i Nidarosdomen var bare noen få av de mange stillingene han bekledte i Trondheim i tillegg til komposisjonsgjerningen. På programmet står hans Sinfonia i D-dur, et verk som med sin eleganse og transparens lukter Italia lang vei.

Den myndige kong Gustav 3. av Sverige beordret sin hoffkapellmester Joseph Martin Kraus på studiereise til sentral-Europa for å plukke opp de siste trendene, en reise som varte ikke mindre enn fire år. I Wien møtte Kraus på Joseph Haydn og skrev symfonien i c-moll til ham, et verk Haydn lovpriste som et fullblods genistykke. Kraus var født samme år som Mozart og levde bare noen måneder lengre; kallenavnet «Sveriges Mozart» ble dermed uunngåelig.

Og til slutt: Sveriges merkverdige Franz Berwald, en unnselig skikkelse som ble anerkjent først lenge etter sin død, men som i dag troner som den kanskje fremste svenske komponisten. Hans tredje symfoni er en slags syntese av romantikk og wienerklassisme, et verk med underlige, magiske klanger, musikk som ikke ligner på noe annen.