Vennekonsertene blir de siste Christian Vasquez gjør som sjefdirigent for Stavanger Symfoniorkester.

Dette er en eksklusiv konsert for våre abonnenter med venner.

Orkesteret har gjort tradisjon av å gi abonnentene en ekstra (og eksklusiv) konsert for å kunne invitere med seg venner, kollegaer eller naboer. Tanken er at orkesterets faste publikum skal få en fin anledning til å vise frem orkesteret og dele en musikalsk opplevelse med bekjente.

Engasjementet med Vasquez startet i 2013, men samarbeidet strekker seg helt tilbake til 2010, og de siste sesongene i kuppelhallen.

Vi husker en av de første orkesterprøvene med Vasquez, for nesten ti år siden. Den gangen var han et relativt ubeskrevet blad for oss, men allerede viden kjent for sin fabelaktige karriere i den Venezuelanske institusjonen El Sistema. Der hadde han gått gradene fra fiolinelev, via konsertmester til en fremragende dirigent. Engelskferdighetene hans var mildt sagt begrenset den gangen, og han strevde med å få fram budskapet til orkesteret.

– You play very well, but I need more …. more… I mean…

Han fant ikke ordet i vokabularet sitt.

Istedenfor gjorde han, til orkesterets store forbløffelse, noen fyrrige, latinamerikanske dansetrinn på dirigentpodiet, og avsluttet med et blendende smil.

– You see.…?

Vi måtte jo falle for den mannen.

Det har vært en fantastisk reise, både billedlig og bokstavelig talt: Gjennom veldig mange fine konsertopplevelser, gjennom en kunstnerisk utvikling nesten uten sidestykke i SSO sin historie, og gjennom mange land på turné. For mange vil nok konserten og den enestående responsen i et proppfullt
Concertgebouw i Amsterdam stå igjen som et av de aller fineste øyeblikkene gjennom disse årene.
Kveldens hovedverk er Tsjajkovskijs lyse og optimistiske symfoni nr 2, ofte kalt ”Den lille russiske”. Den ble skrevet mens Tsjajkovskij var på sommerferie i Ukraina. Her ble han inspirert av all den flotte folkemusikken han hørte der, og mange av melodiene ble skrevet inn i symfonien. Urfremførelsen ble en stor suksess, men Tsjajkovskij skrev senere symfonien helt om, til den versjonen vi får høre her.

Siste del av konserten blir garantert et fyrverkeri, der Vasquez byr på heftige, latinamerikanske rytmer fra Venezuela, Mexico, Cuba og Brasil.

Mil gracias Maestro. ¡Hasta luego!

Christian Vasquez, dirigent
Pacho Flores, trompet

Tsjajkovskij: Symfoni nr 2
Piazzolla: Escualo
Oscher: Mestizo
Flores: Labios Vermelhos
Marquez: Danzon nr 2
Prado: Que Rico El Mambo