Stavanger Symfoniorkester har siden 1990 valgt å ha en delt kunstnerisk ledelse. I dag er denne ledelsen delt mellom sjefdirigent Christian Vasquez og kunstnerisk leder Fabio Biondi som har ansvar for tidligrepertoaret. Orkesteret har vært særlig opptatt av historisk fremføringspraksis av det eldste orkesterrepertoaret, først med Frans Brüggen, senere Philippe Herreweghe og fra 2006 med Fabio Biondi. Dette samarbeidet har gitt orkesteret stor anerkjennelse fra både kritikere og publikum, både nasjonalt og internasjonalt.

Musikkarkeologen

Med Biondi har SSO gitt ut flere prisbelønte album. Biondi/Ann Hallenberg/SSO fikk Diapason d´Or 2012, mens Scarlattis Carlo Re d´Alemagna fikk Diapason découverte og L’Orphées d´Or – Prix Special i 2014. Albumet ble også BBC Music Magazines «Opera Choice» i april 2014. Våren 2015 lanserte SSO og Biondi et nytt album med musikk av Antonio Caldara (1671-1736), musikk som ikke har vært fremført på 300 år, før det ble spilt i SSOs hovedserie i januar 2014.

Morte e sepoltura di Christo er et oratorio i to deler, med fem solister, og SSOs strykere spiller med barokkbuer i fremførelsen. Caldara blir karakterisert som en viktig komponist på 1600-tallet. Han laget 80 operaer, 43 messer og oratorier og til sammen 3-4000 ulike verk.
– Jeg har vært interessert i komponisten Antonio Caldara i mange år, og jeg hadde lyst til å fremføre hans musikk. Men først måtte jeg undersøke hva som fantes av tilgjengelige noter. Jeg brukte mye tid på biblioteket for å finne frem alt av Caldaras noter for å finne den beste musikken og det rette verket for orkesteret, sier ”musikkarkeologen” Fabio Biondi.

Operasjefen

Fra høsten 2015 tar Biondi over som musikalsk leder og spesialist på barokkmusikk ved Palau de les Arts i Valencia.
– Jeg elsker opera, så jeg er veldig glad for å få jobbe mye med opera i Valencia. Men dette forandrer ikke mitt forhold til SSO, absolutt ikke! Det kan kanskje heller gi positive muligheter for samarbeid mellom Stavanger og Valencia. Jeg håper jeg kan være med å bygge broer for SSO, og samarbeid er helt avgjørende om man ønsker å realisere internasjonale prosjekter i dag, sier Biondi.
Sesongen 2015-2016 har Biondi blant annet valgt ut Bellinis opera I Capuleti e i Montecchi med SSO i Stavanger konserthus, i tillegg til konsertprogram med Vivaldi og Beethoven, og en spennende presentasjon av ulike stilarter i barokken. Publikum får også bli kjent med den visuelle kunstneren Fabio Biondi. 

Filmskaperen

– I september spiller vi barokkmusikk fra ulike nasjoner, og et av verkene som fremføres er Geminianis La Foresta Incantata. Denne musikken høres litt merkelig ut uten bilder, derfor bestemte vi oss for å lage en film til dette verket. Men vi har endret den originale historien som var en religionskonflikt, til å bli en konflikt mellom mennesket og miljøet. Dette er en blanding av tegnefilm og levende bilder, forteller Biondi.
Han har laget filmen sammen med Davide Livermore som hadde regien til 3Danimasjonen som akkompagnerte sangere, kor og orkester i Tryllefløyten under konserthusåpningen i 2012. Filmen til Geminianis La Foresta Incantata hadde premiere i 2013, og har vært remført med Europa Galante i flere europeiske byer. 

Lederen

Konsertmester Francesco Ugolini er takknemlig for det mangeårige samarbeidet med Biondi. – Det er positivt å ha hatt en kunstnerisk leder over så mange år. Vi har en felles historie, og orkesteret har utviklet seg veldig mye under hans ledelse. Dessuten er han en meget karismatisk person som er flink til å skape god arbeidsatmosfære, sier Ugolini.
Stavanger Symfoniorkester har de siste årene jobbet målbevisst med å styrke orkesterets internasjonale posisjon, noe som er godt forankret i SSO´s strategiplan. Det å skape suksess på hjemmebane har vært et viktig fundament parallelt med den internasjonale satsingen. Alle piler peker oppover for SSO, noe som blir lagt merke til, også utenfor Norges grenser. 

Medspilleren

I mars 2011 var SSO og Fabio Biondi i New York på turné, og i april 2015 var orkesteret på sin hittil største prestisjeturné. SSO med Biondi var invitert til festival i Cuenca og konsertserier i Valencia og Madrid. Med sitt 25 år gamle ensemble Europa Galante har Biondi spilt konserter i Spania en rekke ganger tidligere. Men Biondi sier det føltes like naturlig å opptre med sitt norske orkester i Spania.
– SSO har en høy kunstnerisk kvalitet, og endelig fikk vi en god anledning til å vise frem vårt arbeid gjennom de siste ti årene. Det handler ikke om «meg», men om «oss». Jeg er veldig, veldig stolt av Stavanger Symfoniorkester, smiler Fabio Biondi. 

Fabio Biondi, leder SSOs konserter 3. september, 5. november og 26. mai.

Biondi spiller også kammerkonsert med SSOs musikere 5. september 

Artikkelen er publisert i SSOs sesongprogram 2015-2016 som er tilgjengelig i Konserthusfoajeen.