Stavanger Symfoniorkester har en egen produsent for barn og unge, Ingvild Rosenberg, som passer ekstra godt på at vår yngste målgruppe får et godt møte med orkesteret. Disse utgjør cirka en fjerdedel av publikummet vårt, det vil si at mellom 20 og 30 000 barn er innom Ingvild sine produksjoner – hvert eneste år.

– Det kjekkeste med jobben min er å servere barn og unge klassisk musikk, på forskjellige måter og med forskjellige innfallsvinkler. Vi prøver å gi dem et pusterom i hverdagen. Hos oss går ikke alt like kjapt som på skjerm. Når barna kommer inn i konsertsalen håper vi at de skal klare å finne roen, nyte dette med levende musikk og være tilstede i øyeblikket. Når vi klarer det – og det gjør vi rett som det er – da oppstår det magi!

For Ingvild er det viktig å vekke nysgjerrigheten til barna som er på besøk.

– Tenne en gnist, samme hva det er; lyden av en tromme, se en bue lage lyd på en streng, se en dirigent vifte med pinne eller bare det å være i en stor konsertsal. Det at de vil komme tilbake til oss. Det er viktig.

Til neste sesong lover hun mye variasjon for de yngste publikummerne.
– Både i valg av program, og hva som skal skje på scenen. Vi skal ha søppel i taket, juletrær på podiet, klassiske stykker, korsang, eventyrfortelling og fotballmusikk, hele tiden i kombinasjon med orkesteret.

Orkesterformidler Ingvild Rosenberg er SSOs egen produsent for barn og unge.

Sustain

For Ingvilds del starter høsten med konsertforestillingen Sustain i september.

– Her kombineres klassisk musikk og nyskrevne stykker som er skrevet for nettopp den forestillingen. Her blir det et helt nytt lydbilde, nesten litt folkemusikk-aktig, og det blir kjempefint å høre musikere spille på instrumenter laget av boss de har funnet på stranden. Dette blir også en veldig visuell konsert, mye mer enn vi er vant med.

Sustain blir spilt både som familiekonsert og som skolekonsert.

Åpen dag med familiekonsert

Rett etter Sustain inviterer vi igjen til Åpen dag med familiekonsert. I fjor var over 2000 publikummere innom i løpet av tre timer da vi åpnet opp hele Stavanger konserthus og mye av Stavanger kulturskole for publikum.

– Det spesielle med Åpen dag i år er at halve orkesteret på familiekonserten utgjøres av unge talenter fra hele Rogaland som spiller side ved side med musikerne fra SSO. I tillegg har vi som vanlig kjekke aktiviteter i foajeen.

Programmet for de ulike aktivitetene publiseres når dagen nærmer seg, men allerede nå kan Ingvild fortelle at barna får oppleve mange av musikerne i SSO på nært hold.
– De får snakke med dem, får delta, spille sammen med dem og dirigere dem. På dette arrangementet får virkelig publikum oppleve klassisk musikk på et helt nytt og annerledes vis.

Julekonsert: ønskestjernen

Før jul inviterer vi som vanlig til familiejulekonsert. I år har den fått navnet Ønskestjernen.
– Programmessig er det nok mye kjent for ungene, både tradisjonelle julesanger og musikk de har hørt på film. Det blir allsang og garantert julestemning. I forestillingen blir vi tatt med inn i to verdener. På den ene siden av scenen er sitter et barn i pyjamas i sengen sin, og venter på at det skal bli julaften. På den andre siden møter vi Marianne Stenerud, som forteller historier sammen med orkesteret.

Ønskestjernen blir spilt både som familiekonsert og som barnehagekonsert.

Sangskatt Stavanger

Til slutt vil Ingvild nevne et prosjekt som ikke er før i mai for publikum – men som går gjennom hele skoleåret for de involverte.
– Sangskatt Stavanger er et stort prosjekt som Kulturskolen har hatt lyst å gjøre lenge. Vi fikk muligheten til å gjøre det som del av Stavanger2025, det er veldig kjekt. VI inviterer tredjeklassinger i hele Stavanger til å være med, og det er veldig kult å tenke på at de skal synge stavangersanger fra langt tilbake i tid og fram til i dag!

Sangskatt Stavanger blir spilt både som familiekonsert og som skolekonsert.

 • Sustain3

  Familiekonsert: Sustain

  25. sep 2024 kl 18:00

  Hva får du hvis du kombinerer instrumenter laget av søppel, en kreativ komponistduo, samt en regissør og scenograf med mye på hjertet? Jo, du får en konsert som utforsker menneskets forhold til naturen med virkemidler du aldri har sett eller hørt tidligere. Velkommen til Sustain!

  Les mer
 • Åpen dag 011023 MH-12

  Åpen dag og familiekonsert side ved side

  29. sep 2024 kl 12:00

  Åpen dag med Stavanger Symfoniorkester er et gratis eldorado for barn i alle aldre, med poster og aktiviteter i Stavanger konserthus.

  Les mer
 • Viking nett

  Jubileumskonsert for Viking

  25. okt - 26. okt 2024

  I oktober skal vi spille Viking-sanger med et stjernelag av lokale artister. Konferansier Aslak Sira Myhre drar oss gjennom programmet, og lover en konsert tilpasset de yngste supporterne lørdag 26. oktober kl. 15:30.

  Les mer
 • Familiekonsert 17.12.22 Mari Hult-23 (2)

  Familiekonsert: Ønskestjernen

  14. des - 14. des 2024

  Kommer i salg 15. august.

  Les mer
 • Sangskatten Anne Lise Norheim

  Sangskatt Stavanger

  25. mai 2025 kl 13:30

  I anledning 900-årsjubileet til Stavanger, inviterer vi alle byens tredjeklassinger til å synge nye og gamle stavangersanger, fra gamle folketoner til nye poplåter, sammen med profesjonelle sangpedagoger fra Stavanger kulturskole.

  Les mer