– Både orkester og publikum har mye å glede oss til i den nye konsertsesongen, sier administrerende direktør Ragnar Christensen.

Vi har invitert den franske cellisten Jean-Guihen Queyras som orkesterets residensmusiker denne sesongen. Han gjester Stavanger Symfoniorkester ved tre anledninger med et variert repertoar.

Jörg Widmann. Photo: Marco Borggreve

Vår residenskomponist er den anerkjente tyske komponisten, dirigenten og klarinettisten Jörg Widmann. Vi skal blant annet framføre hans nyskrevne hornkonsert, som er en sambestilling med Berliner Philharmoniker. Widmann skal også også spille kammerkonsert sammen med våre musikere.

Vi gleder oss til å presentere norsk og nordisk musikk på programmet. Gode eksempler på dette er konserten med den finske dirigenten Eva Ollikainen og den danske pianisten Katrine Gislinge med et finsk-dansk program i september, den finske dirigenten Emilia Hoving og den finske klarinettisten Kari Kriikku, som fremfører et norsk-finsk program i november, og norske Ingar Bergby og Elise Båtnes med et helnorsk program i mars.

Julie Røssland

Julie Røssland

Andre norske dirigenter er Arvid Engegård og det unge stortalentet Julie Røssland.

Vi følger opp orkesterets stolte tradisjon med historisk informert oppføringspraksis. Dirigenten Jan Willem de Vriend vil i august lede en spesiell konsert under Stavanger Kammermusikkfestival. Konserten skal hedre Frans Brüggen, som døde for ti år siden. Brüggen var som kjent den som tidlig på 1990-tallet innledet det langsiktige og systematiske arbeidet med å bygge orkestrets kompetanse innenfor det vi kaller «tidligmusikk».

Frans Brüggen

Frans Brüggen

Vi får gjenvisitt av Sergei Malov, som i fjor ledet orkestret på en distriktsturné i Rogaland. Denne gang skal også publikum i Stavanger bli kjent med den unike musikeren, som blant annet trakterer det sjeldne instrumentet violoncello da spalla.

I desember vil den anerkjente nederlandske barokkspesialisten Jos van Veldhoven lede en framføring av Bachs Juleoratoriet.

Sjefdirigent Andris Poga vil lede orkestret i syv konserter i tillegg til en plateinnspilling kommende sesong. På sesongåpning fremføres Grieg-sanger av Marita Sølberg og Mahlers 5. symfoni. Senere i sesongen blir det urfremføring av Therese Ulvo i serien av av bestillingsverk «Essensen av Stavanger» i anledning Stavangers 900-årsjubileum, Widmanns hornkonsert, foruten kjente og litt mindre kjente verker som Tsjajkovskijs Manfredsymfoni, Rakhmaninovs Symfoniske danser og 2. klaverkonsert, Bruckners 9. symfoni, Brahms’ Serenade nr. 2 og Sjostakovitsjs 8. symfoni.

Abonnementssalg og billettslipp 30. mai kl. 11:00.