«Spektakulært», var overskriften da Magnus Andersson i Klassekampen anmeldte urfremføringen av Rolf Wallins konsert for sheng og orkester med Wu Wei og Stavanger Symfoniorkester i 2022. I teksten fulgte han opp med at «musikk blir sjelden så vakker som dette». 

Klikk på bildet for å se coveret i større oppløsning. 

Nå kan alle som ønsker det lytte til shengkonserten selv. 1. mars ga nemlig SSO med sjefdirigent Andris Poga ut albumet Rolf Wallin: Five Seasons; Whirld; Stride; Spirit.

– Jeg forsøker å lage musikk som jeg ville satt pris på hvis jeg kom inn i en konsertsal, og ikke visste hvem Rolf Wallin var. At jeg ville vært litt annerledes da jeg gikk ut av konsertsalen, at jeg hadde fått noe utbytte. Så, på en måte, skriver jeg for meg selv, sier Rolf Wallin.  

– Hvis det gir meg noe, så håper jeg at det gir andre noe også.  

Nå skal altså alle med tilgang til en strømmetjeneste (eller CD-spiller) få tilgang på 80 nye minutter av musikk fra komponisten, i et album som SSO spilte inn i 2022 og 2023.  

Rolf Wallin og Wu Wei etter urfremførelsen.

Spennende og mangfoldig komponist

– Å ta vare på den norske kulturarven, også med tanke på våre norske, levende komponister, er en viktig samfunnsoppgave for oss i SSO, sier Ilmari Hopkins, cellist og leder i programrådet.  

– Rolf Wallin var orkesterets residenskomponist i 2021/22-sesongen, og er en enormt spennende og mangfoldig komponist, som vi veldig gjerne vil knytte til vårt publikum. Derfor er vi stolte av å kunne gi ut et helt album med musikken hans nå, sammen med Andris Poga.  

Ifølge sjefdirigenten er innspilling av musikk en viktig del av alle orkestres internasjonale tilstedeværelse. Dette er hans første utgivelse med en norsk komponist. 

– Jeg mener at det er en oppgave for ethvert orkester å spille musikk av nålevende samtidskomponister fra sitt eget land. Det er en viktig del av orkesterets liv. Jeg er veldig glad for at en av den, etter min mening, mest betydningsfulle norske komponistene fra vår tid, nemlig Rolf Wallin, er hovedpersonen i denne produksjonen.  

Poga skryter av Wallins store mangfold av musikalske uttrykk.
– Han er veldig dynamisk, drevet av grooves, med mange rytmer, mange rytmiske mønstre, som kanskje ved første øyenkast virker veldig kompliserte å spille – men de fungerer mirakuløst til slutt.  

innspilling_wallin10

Eldbjørg Hemsing, Ida Nielsen og Wu Wei er solister

Albumet inneholder tre konserter med tre ulike solister.  

– To av solist-instrumentene er veldig uvanlige for et såpass konservativt format som solokonsert faktisk er. Sheng, det berømte østlige instrumentet, ble vakkert spilt inn av Wu Wei i 2022, mens Ida Nielsen spilte inn sin konsert med bassgitar i 2023.   

Danske Nielsen er bl.a. kjent som bassist for Prince i perioden 2010-2016. 

– Sist, men ikke minst, vår tredje solist, det er norske Eldbjørg Hemsing. Hun lærte seg Rolf Wallins fiolinkonsert spesielt for denne innspillingen. Så, stor respekt, fordi det er et veldig vanskelig stykke, sier Poga.  

Hemsing forteller at det har vært en lærerik og utfordrende prosess å jobbe med Rolf Wallin.
– Det er en helt fascinerende, utrolig verden å dykke inn i. Det er litt som følelsen av at alt du vet om musikk er plutselig noe helt annet. 

I tillegg til disse tre solokonsertene, har albumet fått plass til Stride, et orkesterverk som SSO har bestilt av Wallin. Ilmari Hopkins er godt fornøyd med dette.  

– Å kunne promotere en viktig, levende norsk komponist internasjonalt, og det sammen med vår internasjonalt aktive sjefdirigent, i innspillingsform er fint for oss i SSO. Jeg håper at vår innspilling vil bidra enda mer til at Wallins musikk blir spilt i hele verden! 

Hemsing Wallin 080623 MH-2

FAKTA:

Ondine 

Rolf Wallin: Five Seasons; Whirld; Stride; Spirit. 

Wu Wei
Eldbjørg Hemsing
Ida Nielsen

Stavanger Symphony Orchestra
Andris Poga 

Lydprodusent: Jens Schünemann
Lanseringsdato: 1. mars 2024
 

Lytt til albumet her