Blant mer enn 10 000 bidrag fra hele verden, er ‘Family Therapy’ en av åtte filmer som konkurrerer om toppheder ved festivalen, som ble etablert av skuespiller Robert De Niro i 2002.

Utvelgelsesjuryen til festivalen beskriver ‘Family Therapy’ som «en utrolig morsom og bitende satire som både provoserer tankegangen og er formmessig spennende i like stor grad.» Festivalen finner sted i juni på Manhattan, New York, hvor ‘Family Therapy’ vil ha sin premiere. Premieren vil bli besøkt av filmskaperne, etterfulgt av flere visninger på ulike Broadway-arenaer.

Jarle Bjørknes, filmens norske produsent, er ekstremt begeistret for å ha filmen med i hovedkonkurransen i New York.

– Forrige gang åpnet vi Sonja Prosencs film ‘History of Love’ ved den tradisjonsrike filmfestivalen i Karlovy Vary, Tsjekkia. Å nå få muligheten til å presentere vår nyeste film på Tribeca Film Festival i New York overgår alle våre forventninger. Konkurransen om disse ettertraktede plassene er knallhard, og det at vi har oppnådd dette, bekrefter at vi har lyktes i å skape en film som virkelig skiller seg ut i det enorme mangfoldet av filmer som produseres hvert år, sier Jarle om verdenspremieren i New York.

 

– Sterk opplevelse å sitte i salen

Filmen er et resultat av en internasjonal samproduksjon mellom Norge, Slovenia, Italia og Serbia. Norges betydelige bidrag kommer fra skuespilleren og dramaturgen Kristoffer Joner, alle spesialeffektene er produsert av Bergensfirmaet Rebel Unit, og på lydsiden har Storyline og Gisle Tveito (Verdens verste menneske, Thelma, Force Majeur) skapt en lydopplevelse Bjørknes beskriver som «ut av en annen verden». Og musikken? Den er spilt inn av Stavanger Symfoniorkester i Fartein Valen, under ledelse av Reid Gilje og med Øyvind Grong bak spakene i kontrollrommet.

– Mange filmproduksjoner ender opp i Tsjekkia med sine innspillinger, men vi var aldri i tvil om hvor vi ønsket spille inn filmens musikk. Når Stavanger Symfoniorkester klarte å snu seg rundt var vi snare med å møte opp i Fartein Valen. Der er en sterk opplevelse å sitte i salen å høre egen musikk bli fremført av musikere i verdensklasse og vi gleder oss til å bringe den ut i verden med spillefilmen Family Therapy, sier Jarle Bjørknes.

Filmmusikken er komponert av Primož Hladnik og Boris Benko, begge fra Slovenia.

Cellist Liv Opdal, en av SSO-musikerne som var med og spilte den inn, beskriver musikken slik:

– Med en touch av det franske. Elegant og litt absurd.

 

– Lyden av Stavanger

Det er ikke første gang skuespiller og dramaturg Kristoffer Joner jobber med Opdal og resten av orkesteret.

– Det er mange som ikke vet hvilken skatt vi har i Stavanger. Jeg er vokst opp i et musikalsk hjem og elsker klassisk musikk og har vært så heldig å få komme tett på Stavanger Symfoniorkester flere anledninger. At vi som arbeider med film er så privilegerte at Stavanger Symfoniorkester tar seg tid til filminnspillinger er helt fantastisk. Både orkesteret og konsertsalen er med å definere lyden av Stavanger, sier  Joner.

 

 

Om Tribeca Film Festival

Tribeca Film Festival er en årlig filmfestival som finner sted i Tribeca-området i Manhattan, New York. Festivalen ble grunnlagt i 2002 av skuespilleren Robert De Niro, produsenten Jane Rosenthal og investor Craig Hatkoff, som en respons på angrepene 11. september 2001 for å bidra til å revitalisere nedre Manhattan. Den har vokst til å bli en av de mest anerkjente og innflytelsesrike filmfestivalene i verden. Festivalen fremhever både etablerte og nye filmskapere og presenterer et bredt spekter av filmatiske verk, inkludert langfilmer, kortfilmer, dokumentarer og familiefilmer. Den tiltrekker seg internasjonal oppmerksomhet og mottar tusenvis av innsendelser hvert år. Tribeca Film Festival er også kjent for sitt engasjement i sosiale saker, sitt mangfoldige program, og for å fungere som en plattform for nye filmskapertalenter.

 

Handling

Filmen ‘Family Therapy’ omhandler livet til en velstående familie som bor i et gjennomsiktig ‘glasshus’, symboliserende deres følelse av isolert overlegenhet. I en satirisk og humoristisk nytolkning av Pier Paolo Pasolinis ‘Teorema’, blir familiens skjøre dynamikk rystet når en mystisk ung person trer inn i deres velordnede tilværelse, og setter i gang en avdekking av kaotiske understrømmer som lenge har vært skjult. Filmen tar publikum med på en reise gjennom familiens dysfunksjonelle relasjoner, fra moren Olivias kvelende beskyttelse av sin datter Agata, til farens Aleksanders ønske om å unnslippe virkeligheten gjennom romreiser, til datterens egne kamper, symbolisert ved hemmeligheten som gjemmer seg under hennes parykk. «‘Family Therapy’ er en engasjerende og dyptgående film som tar for seg aktuelle samfunnsproblemer pakket inn i en tragikomisk fortelling.

 

Filmfakta

Tittel: Family Therapy
Produsenter: Rok Sečen, Jarle Bjørknes, Marta Zaccaron, Fabiana Balsamo, Tamara Babun, Matija Drniković, Dimče Stojanovski.
Regi og manus: Sonja Prosenc.
Medforfatter: Mads Eriksen
Foto: Mitja Licen
Klipp: Ivana Fumić
Lyddesign: Gisle Tveito
Komponister: Primož Hladnik og Boris Benko
Musikkinnspilling: Stavanger Symfoniorkester
Språk: Engelsk, Slovensk
Medvirkende: Marko Mandić, Katarina Stegnar, Mila Bezjak, Aliocha Schneider, Kristoffer Joner, Judita Franković Brdar, Jure Henigman, Ana Đurić, Matija Vastl
Finansiering: Støttet av blant andre Filmkraft Rogaland, Mediefondet Zefyr og Creative Europe.
Verdenspremiere: Tribeca Film Festival, New York