For cellist Andreas Wetås Jara er dette noe han har drømt om siden han var 5 år!  
– Helt siden jeg var 5 år har jeg gått på konserter med Stavanger Symfoniorkester og drømt om å en dag få sitte på podiet sammen med dem å spille. Det blir kjempe inspirerende å få lov til å spille sammen med så mange erfarne musikere og å få lære hvordan det er å spille i et profesjonelt orkester, og ta del i den fantastiske musikken de fremfører, sier Andreas glad.

Etter prøvespill i mai for en jury bestående av SSO-musikere, ble fire unge talenter plukket ut blant nær 20 søkere til Stavanger Symfoniorkester talentprosjekt for 2016-2017. «Talentjakten» arrangeres i samarbeid med Statoils talentutviklingsprogram Morgendagens Helter.
​- Denne talentjakten handler om å løfte frem morgendagens helter og gi dem ekstra motivasjon til å fortsette den gode utviklingen. Vi håper Amy, Ida, Andreas og Emilie vil lære mye av SSO, slik at de kan utvikle sitt talent videre, sier Cathrine Instebø, sponsoransvarlig i Statoil.

Bratsjistene Amy Johanne Blanchard og Ida Amalie Kvelland er begge fra Stavanger, mens cellist Andreas Wetås Jara er fra Sandnes og Emilie Synnøve Liknes som spiller trombone, er fra Karmøy.
– For meg betyr denne muligheten veldig mye! Jeg gleder meg til å sitte sammen med orkesteret og få lov å lage musikk sammen med dem, sier Emilie.

Talentprosjektet ble etablert i 2010 og gir en unik anledning til å få prøve seg i rollen som profesjonell musiker
– Det var først etter at jeg hadde prøvespilt og måtte vente på svar at jeg forstod hvor mye jeg faktisk ønsket å bli orkestertalent. Jeg var ganske usikker på om prøvespillet gikk bra nok, så jeg ble skikkelig glad og overrasket da jeg fikk beskjed om at jeg var plukket ut! Det blir spennende å få oppleve å spille sammen med SSO, det vil nok gi meg masse inspirasjon og motivasjon. Jeg gleder meg til å oppleve hvordan det er å jobbe som profesjonell musiker, sier Ida. 

Hittil har 23 unge talenter deltatt i programmet. Orkestertalentene får spille fire konserter sammen med SSO kommende sesong, samtidig som de får veiledning av hver sin SSO-mentor i forbindelse med konsertene.
– Å få være et orkestertalent blant så mange profesjonelle musikere er en fantastisk følelse. Jeg gleder meg til å bli enda mer inspirert av SSO, sier Amy.

SSOs administrerende direktør Morten Warland inviterte de nye talentene med på konsert i mai, og om kort tid sitter ungdommene selv på podiet sammen med orkesteret.
– Det er inspirerende for oss å løfte fram talentene, og vi opplever at talentene synes de får en viktig utfordring og nyttige erfaringer fra et profesjonelt musikermiljø. Samtidig synes vi det er viktig at vi har et profesjonelt tilbud til talentene her i Rogaland, og det er veldig gledelig at vi kommende sesong har orkestertalenter både fra ulike deler av fylket sier Morten Warland.

Statoil, Morgendagens Helter og Stavanger Symfoniorkester har samarbeidet helt siden 1990. Statoils program for Morgendagens Helter har støttet klassiske musikere fra hele landet like lenge, deriblant internasjonale storheter som Christian Ihle Hadland, Tine Thing Helseth, Truls Mørk og Leif Ove Andsnes. Sistnevnte er også ambassadør for talentutviklingsprogrammet.

Talentjakten bygger på det arbeidet som allerede er godt etablert i Rogaland, blant annet gjennom Universitetet i Stavanger og Stavanger kulturskoles felles prosjekt Unge Talenter Bjergsted, ungdomsorkestrene og ikke minst korpsbevegelsen i Rogaland.