To store prosjekter preger sesongen 2019-2020; tre-ukers Fiolinfestival i høst og Ludvig van Beethovens 250-årsjubileum i 2020. Samtidig som vi presenterer den kommende sesongen, avslutter Christian Vasquez som orkesterets sjefdirigent med konsert torsdag 6. og fredag 7. juni.

Se hele sesongprogrammet her.

Andris Poga, Marc Soustrot, Vassily Sinaisky, Anna-Maria Helsing, Nuno Coelho Silva og Tabita Berglund skal dirigere orkesteret, og vi skal stifte bekjentskap med en lovende, yngre garde; Ryan Bancroft, Ariane Matiakh og Lionel Bringuier. Til høsten får vi besøk av blant andre stjernetrompetist Sergei Nakariakov og den prominente klarinettisten Nicolas Baldeyrou. Mange gode verk fra orkestrenes standardrepertoar står på programmet i Klassiker- og Hovedserien denne sesongen, men vi ser også frem til førstegangsfremførelser i Stavanger av bl.a. Henrik Hellstenius’ Public Behaviour og et helt nytt verk komponert av Øyvind Mæland. Vi skal gjøre to filmkonserter, «Harry Potter og de vises stein» og filmkonsert med musikk og mektige korverk fra filmverdenen i samarbeid med Stavanger Symfonikor.

Fiolinfestival

Høstens høydepunkt er en treukers festival med fiolinen som tema, der vi skal sette fiolinen som instrument i fokus og hylle en av menneskehetens vakreste oppfinnelser som har gledet og rørt mennesker i århundrer. Vi får besøk av en av vår tids aller fremste fiolinsolister, Lisa Batiashvili, vi får høre countrymusikkens fiolinsuperstjerne Mark O’Connor, Gjermund Larsen trio med flere, alle i samspill med SSO. Vi skal gjøre festkonsert med noen av de fremste i den unge generasjon av dyktige fiolinister vi har i Norge akkurat nå, det hele presentert av Arve Tellefsen, som selvsagt også skal spille med oss.

Beethoven 250

Hans livsverk er så sentralt for vår kunstart, så nyskapende og skjellsettende i sin samtid, så gjennomgripende i sin virkning på ettertiden, at det virker umulig å skulle favne det hele. SSO skal spille verker som ikke er fremført her tidligere og forsøke å sette ham inn i nye sammenhenger. To verk danner rammen om orkesterets Beethoven-feiring; Fidelio, Beethovens eneste opera, og Missa Solemnis mot slutten av jubileumsåret.

Artist in Residence og innspilling av Schumann

Vi har invitert den nederlandske dirigenten Jan Willem de Vriend som vår Artist-in-Residence sesongen 2019-2020. Jan Willem de Vriend har gjestet Stavanger Symfoniorkester som dirigent en rekke ganger, første gang i 2015 og senest 15. mars i år med Mozart og Schubert på programmet. Jan Willem de Vriend er en av de mest anerkjente og innovative eksponentene for historisk fremføringspraksis i vår tid. Som SSOs Artist in Residence viderefører han orkesterets 30 år lange tradisjon i tidligmusikk, og følger i fotsporene til Frans Bruggen, Philippe Herreweghe og Fabio Biondi.