Boklansering 9. januar 2019
Det skjedde mye som endret retning for Stavanger Symfoniorkester i årene rundt 50-årsjubileet i 1988. Et engang lite, relativt ukjent provinsorkesteret i Europas utkant, spiller i dag i Europas elitedivisjon. På de siste 30 år er publikumstallet tredoblet, antall konserter likeså. Interessen for orkesteret i utlandet har økt formidabelt, topp-musikere fra hele verden søker på stillinger, og de beste solister og dirigenter har nå hørt om orkesteret i Stavanger og vil gjerne arbeide her.
Hva har skjedd? Hvordan er denne reisen blitt mulig? Spørsmålene har mange svar. Mange historier, mange beslutninger og mange enkelt-personer har bidratt til denne «symfoniske revolusjonen». Musikernes eget ambisjonsnivå, viktige kultur politiske vedtak i Stortinget og lokalt, profesjonalisering av driften og endringer i kunstnerisk ledelse, styre og administrasjon kan forklare mye. Stor kreativitet i programvalg og aktiviteter, viktige sponsorbidrag og ikke minst en stadig økende bevissthet omkring orkesterets samfunnsansvar og kommunikasjon med omverdenen er andre viktige bidrag til suksesshistorien. Og som et siste gedigent puff i utviklingen fikk orkesteret i 2012 et konserthus i verdensklasse som sin arbeidsplass.
Det er noen av disse historiene som fortelles i boken. Om et solid taktskifte.
Erik Landmark er utdannet journalist og har i tillegg studier i musikk og pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Han startet sin karriere i Stavanger Aftenblad og var fire år ved avisens Oslo-kontor fra 1976. Etter det jobbet han som konsulent og informasjonsmedarbeider, først i Rikskonsertene og deretter i Norsk kulturråd før han i 1988 kom tilbake til hjembyen til en nyopprettet stilling som driftssjef i Stavanger Symfoniorkester. Siden da har han – med unntak av et avbrekk som prosjektrådgiver i Stavanger2008 – hatt ulike roller i orkesterets administrasjon inntil han ble pensjonist høsten 2017.