«Ingen har tidligere gjort det vi nå er i ferd med å realisere» sier Gaute Aadnesen i Stavanger Symfoniorkester, en av initiativtakerne til samarbeidet og prosjektleder for forestillingen.  «The Mute er en kjærlighetshistorie fortalt uten replikker, uten ord, språket er musikk. Forestillingen er vanskelig å forklare på forhånd, men som blir magisk selvforklarende når man opplever det live», avslutter han.

For Janove Ottesen har komponeringen av The Mute vært det mest krevende han har vært med på. Den erfarne artisten og komponisten har likevel hatt det gøy i prosessen.

«Å skrive symfonisk musikk som skal klaffe med riktig stemning, men også med riktig timing, gjennom 70 minutter er det mest krevende jeg noen gang har vært med på. Med god margin. Men det har vært utrolig morsomt og veldig lærerikt!» sier Ottesen.

Sammen med Ottesen, har manusforfatter og skuespiller Christian Eriksen jobbet i tre år med å ferdigstille The Mute.

«Jeg har alltid vært fascinert av ideen om hva som skjer når man tar bort det mest opplagte kommunikasjonsverktøyet, nemlig språket. Tomrommet det skaper må jo fylles med noe. Her fyller vi det med musikk, kroppsspråk og scenografi i formidlingen av fortellingen. Jeg tror også at fraværet av språk utfordrer publikum til å bli mer aktive med sin egen fantasi og sine egne indre bilder», sier Eriksen.

Underveis i prosessen har laget blitt enda større og sterkere. Musikken arrangeres av Gisle Kverndokk. Jenny spilles av Nina Ellen Ødegård og scenograf Arne Nøst tar i bruk hele luftrommet med projisert animasjon på gjennomsiktige bobinett i ulike fasonger. Reidar Richardsen lager selve animasjonen og Arne Nøst og Christian Eriksen har regi. Med i teamet er også den walisiske, men Stavangervante dirigenten, Nick Davies som har dirigert Nobelsfredspriskonsert flere år på rad.

Premieren på The Mute er 29. mars 2019. Billettsalget starter mandag 12. mars klokken 10.00.