Hornisten Eirik Baardsen Haaland var også med da Talentjakten startet opp, og han ble den første av alle de 38 musikertalentene som kunne skilte med fast orkesterjobb. Før han fylte 22, mens han fortsatt studerte på Norges musikkhøgskole, ble han tilbudt fast jobb som solohornist i Trondheim Symfoniorkester. Et slikt tilbud takker man ikke nei til.

En så ung solohornist i et profesjonelt orkester går jo ikke upåaktet hen blant hornister i innog utland. Snart begynte det å komme tilbud om vikariater i alle de andre norske symfoniorkestrene, etter hvert også i andre europeiske orkestre.

– TSO har vært meget generøs med meg, sier Eirik.

– Orkesteret lot meg fullføre eksamen på NMH og har gitt meg anledning til å spille i mange andre orkestre. Det er jeg veldig takknemlig for. Eirik husker godt ilddåpen under Talentjakten i 2010. På Statoils sommerkonsert i Bjergsted ble alle talentene presentert , og de fikk spille med SSO.

– Jeg husker vi spilte filmmusikken til John Williams fra Star Wars på den store utendørsscenen, det var kjempekult. Senere fikk jeg også spille kammermusikk med flotte musikere fra orkesteret, på alt fra Åpen Dag i Bjergsted til oppdrag for toppsjiktet i Statoil på Solastranden. Den første abonnementskonserten som jeg fikk være med på, der ble jeg kastet ut på dypt vann, spilte 4. horn på Stravinskijs Symphony for Winds med Steven Sloane som dirigent. Jeg ble vist tillit, fikk mye ansvar og store utfordringer. Å kjenne på nervene i slike sammenhenger og samtidig høste disse erfaringene i et trygt miljø, er veldig verdifullt, sier han.

Med base i Trondheim har Eirik nå vikariert i orkestre som Gøteborg Symfoniker, Konzerthaus Orchester Berlin og BBC Philharmonic i Manchester. Med det siste spilte han også på Proms, og det ledet til vikariat med London Symphony Orchestra, som inviterte ham med på en fire ukers europaturné med Simon Rattle på dirigentpulten. Eirik har til og med blitt hentet til Melbourne Symphony Orchestra for å konkurrere om en solohornist-stilling der, men fant ut under prøvespillet at Australia tross alt lå for langt borte fra gamlelandet.

– Da jeg deltok på Talentjakten, hadde jeg ikke noen klar formening om å bli musiker. Men året med Talentjakten har utvilsomt styrket interessen for spill i orkester – og dessuten gjort at SSO alltid vil være “litt mitt”, avslutter Eirik.

 

Talentjakten er muliggjort i samarbeid med Morgendagens helter, Equinor.