– Siden åttitallet har SSO satset på historisk informert fremføringspraksis (hip), som går ut på å utforske og spille gammel musikk på den måten vi tror den ble spilt da den ble komponert, sier ilmari Hopkins, cellist og leder av programrådet.

– Vi hadde et langt og viktig samarbeid med Frans Brüggen, som var en av spesialisten innen dette. Sammen med ham utforsket vi musikk fra barokk til Beethoven. Vi var et av de første «vanlige» symfoniorkestrene som gjorde dette, og på den tiden var det banebrytende – og veldig viktig for orkesteret.

– De siste årene har vi funnet inspirasjon til å gjøre samme type utforskingsarbeid, nå med musikk fra romantikken. En av dirigentene vi mener at viderefører arven etter Brüggen, er Jan Willem de Vriend. Han er veldig kunnskapsrik når det kommer til hvordan musikk ble spilt på den tiden.

Schumann-innspilling-4

Fire symfonier, to album

Jan Willem de Vriend har gjestet Stavanger Symfoniorkester mange ganger siden hans første besøk i 2015. I sesongen 20/21 var han orkesterets Conductor-in-Residence.

– Å jobbe med SSO er veldig spesielt, sier de Vriend.

– Da de inviterte Frans Brüggen hit, var det helt i starten av dirigentkarriere hans. Jeg tror orkesteret hjalp ham å lære dirigering, og til gjengjeld lærte ham dem om hvordan de spilte musikk på Mozart, Beethoven og Bachs tid. Han sådde noen frø i orkesteret som jeg mener at har blitt del av SSO sitt DNA. Fleksibiliteten til orkesteret. Interessen. Tilnærmingen til musikken. Det er unikt her i Stavanger.

I 2023 spilte orkesteret og de Vriend alle Schumanns fire symfonier fordelt over to konserter, og de to første symfoniene ble også innspilt til et album som ble sluppet 2. februar. I disse dager spilles de to siste symfoniene inn, med utgivelse i august. De Vriend trives godt med å spille musikk av komponisten.

– Schumanns musikk er enestående. Han skriver så personlig, ofte svært følelsesladd. Samtidig er det teknisk perfekt. Det er sjelden jeg møter disse to elementene samtidig i musikk.

 

Smittende entusiasme

Ifølge Ilmari Hopkins er de Vriends entusiasme for Schumann smittende.

– Han tar med seg masse kunnskap om komponisten inn på podiet. Han lar oss bli kjent med livet hans, samfunnet, det kulturelle miljøet i Tyskland på den tiden, og han går aldri tom for sitater og historier. Dette gjør at vi ikke bare spiller notene som står svart på hvitt på papir. Vi lytter til når han forteller oss om hvor stemningen i de ulike satsene kommer fra, og bakgrunnen for dette. De Vriend klarer å sette seg inn i hva Schumann mente og følte, og får det fram i musikken

– Det er en mening bak hver note vi spiller.

 

Bildetekst

 

FAKTA:

Challenge Classics

ROBERT SCHUMANN
Symphonies 1 & 2

Stavanger Symphony Orchestra
Jan Willem de Vriend conductor

Lydprodusent: Bert van der Wolf
Lanseringsdato: 2. februar 2024

Lytt til albumet her