Vår residensdirigent Tianyi Lu er med oss i en ny sesong, slagverkvirtuosen Martin Grubinger er sesongens residensartist og en av de største nålevende komponistene, ungarske Peter Eötvös, er SSOs residenskomponist. Det blir kjent og kjært, nytt og uoppdaget, stillfarent og rungende.

Blant noen av sesongens høydepunkter finner vi cellistene Truls Mørk og Nicolas Altstaedt, med cellokonserter av Sjostakovitsj og Walton, samt tre unge stjernefiolinister: Sonoko Miriam Welde, Kristóf Baráti og María Dueñas. Vi gleder oss til Stavanger-debuten til den norske tubavirtuosen August Schieldrop, den briljante latviske organisten Iveta Apkalna, pianistene Pierre Laurent Aimard, Ronald Brautigam, Plamena Mangova, Marianna Shirinyan og Lukas Geniusas.

Vi skal ha med oss en rekke flotte sangere som Marita Sølberg, Irene Theorin, Marianne Beate Kielland, Nikola Hillebrand, Stefan Vinke, Karine Deshayes og ensemblet Nordic Voices. Dirigentrekken for sesongen består av flere spennende profiler; den danske mesteren Michael Schønwandt, samt en fin rekke av inspirasjonskilder av den yngre generasjonen, som Kristiina Poska, Fabien Gabel, Tarmo Peltokoski og Opptakt-vinneren Aage Richard Meyer. Vi skal ta vare på vår tradisjon med tidligmusikk og historisk fremføringspraksis med musikere som Kristian Bezuidenhout, Ottavio Dantone og Jan Willem de Vriend.

Sesongen starter storartet med Olivier Messiaens indisk-inspirerte Turangalîla-symfoni og inneholder også flere større verk som Beethovens ikoniske «Skjebnesymfoni», Bartóks «Mirakuløse mandarin» og Nielsens femte. Vi skal kjenne på de brennende og dype følelsene i verk som Mahlers femte symfoni, Ravels «Daphnis og Chloé», Wagners «Tristan og Isolde» og «Tapiola» av Sibelius.

Vi byr også på klassikere som Brahms fjerde symfoni, Bruckners syvende og Saint-Saëns’ spektakulære Orgelsymfoni. I tillegg skal vi utforske den musikalske verden til ekteparet Robert og Clara Schumann og gi dere skandinavisk premiere av «Negro Folk Symphony», et verk skrevet av William Levi Dawson i 1934 og nylig gjenoppdaget i USA.

Vi skal urfremføre fire verk av ledende norske komponister, deriblant Stavanger-komponisten Ståle Kleiberg, som har skrevet et nytt verk til sesongåpningskonserten, og som med det starter vårt Stavanger 900-prosjekt fram mot byjubileet i 2025.

Gjennom de siste årene har vi lært hvor viktig det er å ta godt vare på det nære. Orkesteret har sin forankring, historie og viktigste publikumsmøter i byen og i regionen vår. Derfor gleder vi oss til å ta del i viktige regionale markeringer: Randaberg feirer 100 år som egen kommune og Stavanger konserthus fyller 10 år i september. Til våren skal vi spille Vivaldis fire årstider i regionen. Svartnissen og de tre nissekompanjongene inviterer til barnas nyttårskonsert med SSO. Det blir to filmkonserter; Tottori – sommeren vi var alene og Harry Potter II, og vi ønsker velkommen til julekonsert for hele familien, og til de tradisjonelle jule- og nyttårskonsertene.

Les sesongprogrammet vårt her: