Program

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje: Bestillingsverk til Essensen av Stavanger 2025
Reinhold Glières: Konsert for horn og orkester
Johannes Brahms: Symfoni nr. 3

Medvirkende

Tianyi Lu, dirigent
Radovan Vlatkovic, horn

Sted

Fartein Valen, Stavanger konserthus

Inn i musikken: velkommen til gratis verkorientering med Tianyi Lu kl. 18:30. 

Maja S. K. Ratkje er en av Norges ledende komponister i sin generasjon, og var den første som mottok Arne Norheims komponistpris (2001). Hun skriver ofte teknologisk baserte verker. De favner vidt, og hun samarbeider med musikere fra ulike felt. Ratkje har skrevet orkesterverk, kammermusikk, verk for stemmer og multimedia-musikk. I kveld er det bestillingsverket «Essensen av Stavanger 2025» som står for tur.

Reinhold Glieres hornkonsert fra 1951 er et av komponistens mest kjente verk. Den ble skrevet for hornisten Valerij Polikh, som også skrev en kadens (parti der solisten får utfolde seg) til den. Hornkonserten med sine tre satser har et nyklassisistisk preg, men med innslag av romantisk melodikk.

Johannes Brahms skrev fire symfonier. Det var først i moden alder han begynte å skrive i denne formen, siden slagskyggen av Beethoven var så stor. Brahms var 50 år da nr. 3 i F-dur (1883) ble til. Uroppførelsen samme år ble en stor suksess, og verket er blitt hans «Eroica». Kjernemotivet preger hele verket; noen ganger «kjemper» det, andre ganger er det elegisk. Andresatsen, andante, er noe av det vakreste man hører av symfonisk musikk. Klarinetten og fagotten står for et smertelig vakkert tema, men det kommer ikke igjen. Tredjesatsen er ingen scherzo, snarere en romanse. I siste sats er det trombonene som gjør mest inntrykk; de er nesten fryktinngytende når de setter inn, og det klagende motivet fra andresatsen kommer igjen. Hovedtemaet fra første sats kommer igjen mot slutten, inntil satsen klinger ut.