Program

Olivier Messiaen (1908-1992):
Quatour pour la fin du temps (1940-41) 50 min.

Liturgie de cristal
Vocalise pour l'Ange qui annonce la fin du Temps
Abîme des oiseaux
Intermède
Louange à l'Éternite de Jésus
Danse de la fureur, pour les sept trompettes
Fouillis d'arcs-en-ciel, pour l'Ange qui announce la fin du Temps
Louange à l'Immortalité de Jésus

Medvirkende

Ben Aldren, klarinett
Ivana Jasova, fiolin
Marcus Michelin, cello
Ida Mo Schanche, klaver

Sted

Fartein Valen, Stavanger konserthus

Dette verket er en av de viktigste og kjente kammermusikkkomposisjonene fra det tjuende århundre. Olivier Messiaen, allerede kjent som en av de mest briljante og originale unge franske komponistene og organistene i sin tidlige trettiårsalder, skrev kvartetten da han var tatt som krigsfange under andre verdenskrig. Det ble urfremført av musikere han satt i fangenskap med.

Fangenskapet hans ved Stalag VIII-A utenfor Görlitz førte til møter med andre musikere blant fangene, inkludert cellisten Etienne Pasquier og klarinettisten Henri Akoka. Messiaen skrev en del av kvartetten spesielt for Akoka, som ble tredje sats. Etter å ha funnet et piano i en kirke brukt som fangeleir, komponerte Messiaen kvartetten raskt. Verket ble urfremført av de fire musikerne den 15. januar 1941 for flere tusen fanger og leirkommandanten med staben hans til stede. Kvartetten representerte en form for frihet for musikerne, som senere ble betraktet som musikksoldater av tyskerne og sendt tilbake til Frankrike.

I Kammerfest i Valen-serien møter du musikere fra SSO. Her spiller de musikk de selv har valgt ut.

Som publikum inviteres du til å sitte rundt musikerne på podiet, samt på korbalkongen. Du kommer ekstra tett på framførelsen, og konsertopplevelsen blir personlig og unik.